vrijdag 30 mei 2008

Mobiele tv: eerste ervaringen


Wachten wordt leuk. Dat is het motto dat KPN heeft bedacht voor mobiele tv, dat vanaf komende woensdag beschikbaar is. Voor 9,95 euro per maand kunnen consumenten tot maximaal tien tv zenders kijken. Vreemd genoeg maar twee publieke zenders (Nederland 2 ontbreekt), naast MTV en Discovery Channel.
Bij de lancering gisteren in Amsterdam werd aan de verzamelde pers maar een toestel uitgedeeld: de SGH-P960 van Samsung, die in de markt wordt gezet als de Visual Entertainer. Een slider telefoon met sprietantenne in een redelijk handzaam formaat. Met een druk op de knop heb je tv ontvangst.
Het beeld is op zich best redelijk, hoewel soms wat schokkerig. Het scherm is net niet groot genoeg om op armlengte afstand naar te kijken. De beelden lopen ongeveer dertig seconden achter op de reguliere uitzending via de kabel. Oftewel: de beslissende goal kom pas door als het buurman al tegen het plafond is gesprongen. Het opstarten van het toestel duurt te lang, het schakelen tussen kanalen duurt gemiddeld zes seconden.
Picture in Picture biedt de mogelijkheid om te schakelen tussen zenders, maar PIP valt meteen weg als het toestel de zender aan het zoeken is en op zo'n klein schermpje is de noodzaak van PIP ver te zoeken.
Samsung zegt vijf uur lang tv kan worden gekeken op een volle batterij, maar als het toestel ook nog moet worden gebruikt voor gesprekken, email en internetverkeer zal het kijken van televisie toch sterk beperkt moeten worden.
Algemene ervaring: leuk, maar geen absolute must, zeker gezien het maandelijkse bedrag van omgerekend 20 oude guldens.
Tot 1 september kunnen klanten die een nieuw abonnement afsluiten wel vanaf 27,50 euro per maand, gratis tv erbij nemen. Daarna rekent KPN wel weer 9,95 euro per maand.

Geen opmerkingen: