donderdag 26 november 2009

OPTA stelt tarieven vast voor wederverkoop analoge tv UPC en Ziggo


OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, publiceert vandaag haar voornemen voor de groothandelstarieven die UPC en Ziggo moeten rekenen voor de wederverkoop van het standaard analoge televisiepakket. OPTA heeft de groothandelstarieven voor UPC op 8,84 euro en voor Ziggo op 8,46 euro vastgesteld. Deze tarieven verschillen omdat beide kabelbedrijven verschillende verkoopprijzen en -kosten hebben. De groothandelstarieven gelden als inkoopprijs wanneer alternatieve aanbieders het analoge televisiepakket willen doorverkopen. Nieuwe aanbieders kunnen zelf bepalen voor welke prijs zij het analoge pakket aan de consument verkopen. Het analoge standaardpakket dient als opstap naar de tv-markt, waarmee alternatieve aanbieders een eigen klantenbasis kunnen opbouwen. Zij kunnen zich op deze markt onderscheiden door een eigen digitaal tv-pakket toe te voegen. Daarnaast kunnen alternatieve aanbieders dankzij deze weder-verkoop concurreren met een volledige bundel van televisie, telefonie en internet ('triple play') door het analoge tv-pakket te combineren met een breedband- en telefoniedienst via andere open netwerken.
Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA, licht het ingrijpen op de kabelmarkt toe: "OPTA heeft de kabel opengesteld, nu is het aan ondernemers om dit tot een succes te maken. Dan profiteert de consument van de concurrentie op de kabel en krijgt meer te kiezen. Keuze uit méér aanbieders voor het analoge standaard tv-abonnement, méér digitale tv-pakketten en méér triple play aanbiedingen. Daarnaast moet de toenemende concurrentie tot betere service en lagere prijzen leiden."   
OPTA heeft in februari van dit jaar groen licht gekregen van de Europese Commissie om de tv-kabel te reguleren. Eind oktober heeft OPTA haar beoordelingen van de technische en administratieve maatregelen die UPC en Ziggo nemen om andere aanbieders op de kabel toe te laten en hun standaardaanbod voor de wederverkoop gepubliceerd in een ontwerp-implementatiebesluit. De groothandelstarieven van UPC en Ziggo heeft OPTA nu in een ontwerp-tariefbesluit vastgelegd. Dit besluit is het sluitstuk van de set aan maatregelen om concurrentie op de kabel te stimuleren. Consumenten die alléén analoge televisie afnemen van UPC of Ziggo kunnen op z'n vroegst vanaf maart 2010 overstappen naar een andere aanbieder. In de zomer van 2010 wordt het ook mogelijk voor de consumenten die meerdere diensten bij UPC of Ziggo afnemen (zoals een internet- of telefonieabonnement) om voor het analoge tv-pakket voor een andere aanbieder te kiezen.

Geen opmerkingen: