zondag 21 maart 2010

Nederlandse Cinema wordt gedigitaliseerd

PricewaterhouseCoopers gaat EYE Film Instituut Nederland adviseren bij het Project Digitalisering Nederlandse Cinema. De accountants- en adviesorganisatie zal een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een Masterplan voor de modernisering van het Nederlandse filmvertoning- en distributiecircuit. Vanaf medio 2010 moet de overstap van analoge naar digitale technologie in de Nederlandse filmsector zijn beslag krijgen.
In overleg met onder meer de Nederlandse filmbranche en het Nederlands Fonds voor de Film heeft EYE afgelopen februari het startsein gegeven voor het Project Digitalisering Nederlandse Cinema. Gamila Ylstra, voormalig hoofd Film van het ministerie van OCW en directeur van FINE heeft voor EYE de projectleiding op zich genomen. Tot de deelnemers van de projectgroep behoren de directies van de brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (resp. NVB, NVF en NVS) en experts op het gebied van financiering en Europees audiovisueel beleid.
Nog voor het begin van de zomer wil de projectgroep met PricewaterhouseCoopers een Masterplan ontwikkelen voor de digitalisering van het vertonings- en distributiecircuit. Doel is om de filmbranche aan te laten sluiten op recente internationale ontwikkelingen. Met het succes van 3D-films als Avatar neemt ook in Nederland de druk toe om een snelle transitie naar digitale technologie te maken, culturele en economische kansen te benutten en te voorkomen dat er een splijting in de markt ontstaat. Het gevaar dreigt immers dat kleine partijen zoals de filmhuizen, onafhankelijke arthouses en distributeurs van Europese cinema door hun beperkte middelen de aansluiting met digitale innovatie missen.

Geen opmerkingen: