vrijdag 15 december 2017

Kabinet wil keuzevrijheid voor modems en routers

Bedrijven en consumenten moeten straks ook zelf de keuzevrijheid krijgen voor apparatuur op hun eigen privénetwerk. Zo kunnen zij dan zelf bepalen welke modem, router of tv-ontvanger het best past bij hun wensen. Dit is het doel van de zogenoemde beleidsregel ‘Netwerkaansluitpunt’ waarvan de internetconsultatie vandaag door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is gestart.

Modems, routers en tv-ontvangers zijn volgens Europese regelgeving onderdeel van het privénetwerk van een consument of bedrijf. Daar hoort bij dat je zelf mag kiezen welke apparatuur daarop het best past bij jouw wensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Net zoals dat je zelf kunt kiezen welke mobiele telefoon of welk merk televisie je koopt.

Het kabinet wil dat Nederlanders altijd en overal toegang tot de snelste, digitale communicatie zoals internet, telefonie en (online) televisie hebben. Om deze diensten af te kunnen nemen, hebben consumenten en bedrijven geschikte apparaten nodig. Denk hierbij aan specialistische (eind)apparatuur zoals internetmodems, routers en tv-decoders.

De internetconsultatie voor de beleidsregel ’Netwerkaansluitpunt’ is vandaag gestart. Belanghebbenden kunnen tot medio februari reageren op het ontwerp van het voorstel. Vervolgens neemt de staatssecretaris van EZK een besluit over het verdere proces.

Geen opmerkingen: