dinsdag 18 februari 2014

Storing 4G netwerken oplosbaar

Ook het Agentschap Telecom waarschuwt voor interferentie van 4G netweken bij de ontvangst van televisie. De nieuwe generatie (LTE) mobiele telefoons, de dongels en de basisstations voor het 4G netwerk, maken onder meer gebruik van de zogeheten 800 MHz band. Die band wordt ook bij kabeltelevisie gebruikt. En zo kan het gebeuren dat die twee elkaar in het vaarwater gaan zitten. Uit Europees onderzoek van jaren geleden leek de storingskans maar liefst 45 procent te zijn. Maar uit onderzoek van Agentschap Telecom in samenwerking met Universiteit Twente blijkt die kans slechts 0,17 procent te zijn, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting.
Het goede nieuws is dat er oplossingen zijn voor het euvel. Storingen kunnen bijvoorbeeld worden voorkomen door de dertig populairste televisiezenders in een ander deel van de kabelbandbreedte onder te brengen, zodat ze niet meer ‘botsen’ met ethersignalen van de 4G netwerken.
De consument kan thuis ook wat doen: betere kwaliteit coaxkabels en coaxstekkers gebruiken. Deze oplossing kost zo’n veertig euro per gezin.

Geen opmerkingen: