De verticale kantelhoek van de schotel van je satelliet-tv kan per geografische locatie verschillen. Deze moet je dus opnieuw instellen als je bijvoorbeeld verhuist. Maar hoe kan dat eigenlijk? Canal Digitaal heeft een handig overzicht gemaakt van wat per geografische locatie de juiste elevatiehoek is.
Als je de schotel van je satelliet-tv verplaatst of na een tijdje opnieuw weer gaat gebruiken, moet hij opnieuw worden uitgericht. Alleen goed afgesteld kan hij het signaal van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten opvangen. Dit signaal heb je nodig om satelliet-tv te kunnen kijken. De schotel moet waterpas staan, vrij zicht hebben, de juiste horizontale kantelhoek én de juiste verticale kantelhoek hebben. Daarnaast moet de LNB, de ontvangstkop die op de schotel staat gericht, in de juiste hoek staan.
De verticale kantelhoek, deze term kwam zojuist al even voorbij. Dit is de elevatiehoek waarin de schotel omhoog naar de hemel ‘kijkt’. De juiste hoek om het signaal van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten op te vangen verschilt per regio.
Deze elevatiehoek verschilt per regio omdat de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten ten opzichte van de Aarde op een vaste positie aan de hemel staan. Thuis hoef je de verticale kantelhoek in principe nooit aan te passen. Dit komt omdat je positie ten opzichte van de satellieten niet verandert. Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje? Dan verandert je positie ten opzichte van de ASTRA 1- en ASTRA 3-satellieten wél.
Je zit dan namelijk ‘lager’ (zuidelijker) dan in Nederland. De schotel moet dan meer omhoogkijken dan thuis om het signaal van de satellieten op te vangen. Pak je de kamper richting Scandinavië, dan geldt het omgekeerde. Je zit dan ‘hoger’, dus noordelijker, dan in Nederland. De schotel hoeft hierdoor niet zo ver omhoog te kijken. De kantelhoek is dan minder dan thuis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten