vrijdag 20 december 2024

VRT Canvas: straffe verhalen met durf

In 2025 zal VRT Canvas nog scherpere keuzes maken om als kleinere zender in een versnipperd medialandschap toch op te vallen. Als gids in kwaliteit wordt VRT Canvas ook meer een meer een ‘kwaliteitslabel’ over de platformen heen. Dus niet alleen lineair, maar ook in het universum van VRTMAX staat VRT Canvas, als betrouwbare gids, garant voor kwaliteitsvolle en impactvolle content.

Om die missie waar te maken start VRT Canvas het gloednieuwe jaar meteen met 'Januari documaand' met enkel de allerbeste docu's uit binnen- en buitenland op de lineaire en digitale plank. Niet minder dan 90 docu's in totaal. Maar ook op fictiegebied gaat VRT Canvas voor de beste aankoopseries, met vaste fictieslots op vrijdag, zaterdag en zondag.

10 jaar #jesuischarlie

Met 10 jaar #jesuischarlie herdenkt VRT Canvas de terreuraanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo op 7 januari 2015. Moslimextremisten dringen binnen op de redactie ​ en schieten in het rond. Verschillende cartoonisten en politiek tekenaars laten het leven, het land en bij uitbreiding de westerse wereld, blijft verweesd achter. Onmiddellijk nadien tonen wereldwijd miljoenen mensen zich solidair met de slachtoffers en de zaak waarvoor ze vochten: niets minder dan de democratie en de vrije meningsuiting zelf stonden op het spel. Een dag na de aanslag op Charlie Hebdo, krijgt cartoonist Steven Degryse (Lectrr) voor de eerste keer een doodsbedreiging. Iedereen beseft meteen dat er iets fundamenteels is veranderd.

Vandaag zijn we tien jaar later. Samen met enkele gerenommeerde cartoonisten als Lectrr, Marec, Kamagurka en Gal en enkele internationale stemmen blikken we terug op hoe de maatschappij en hun werk sindsdien is veranderd: welke functie vervult de cartoonist nog in de hedendaagse maatschappij en krijgt hij nog de vrijheid om ongedwongen te tekenen? Worden ze bedreigd? Is hun werk moeilijker geworden? Zijn er meer gevoelens waar rekening mee moet worden gehouden? En staat de vrije meningsuiting ook bij ons onder druk? Het zijn vragen die hen bezighouden en waar ze een antwoord op trachten te formuleren.

Op dinsdag 7 januari, om 21.20 uur ​

Mobutu’s game

Mobutu’s game is een politieke documentaire-thriller over de Congolese dictator Mobutu Sese Seko. Mobutu, een kind van het Belgische kolonialisme en de Koude Oorlog, kon 32 jaar aan de macht blijven door een uiterst complex en doordacht politiek spel te spelen. Op een ingenieuze manier wist hij niet alleen de nationale eenheid in Congo te behouden, ​ maar ook de geopolitieke- en strategische belangen van het Westen te dienen. Dat deed hij door een dam tegen het communisme in Afrika te bouwen, maar vooral door voor het Westen de toegang tot de onuitputtelijke Congolese bodemrijkdommen te vrijwaren.

Lange tijd werd Mobutu beschouwd als een karikatuur, een ordinaire handpop van het Westen. Maar in deze documentairereeks ontdekken we hoe hij zich ontwikkelde tot een handig en bijwijlen briljant politiek strateeg, die de rollen durfde om te keren en net zo vaak de Westerse grootmachten bespeelde. Alleen werd de prijs daarvoor betaald door de Congolese bevolking. Terwijl zij leed onder de bloedige repressie en veroordeeld was tot een leven in armoede, plunderden Mobutu en zijn getrouwen het land leeg en werd corruptie geïnstitutionaliseerd. Meer nog, Mobutu waande zich god en wilde door alles en iedereen aanbeden worden. Tot hij als een Romeinse keizer verviel in een leven van decadentie en zijn paranoïde persoonlijkheid het van hem over nam.

Mobutu’s game bundelt unieke getuigenissen, van zowel opposanten als mobutisten, tot een meeslepend verhaal. Tegelijkertijd geeft het inzicht in een huiveringwekkende hoofdstuk wereldgeschiedenis, waarvan de gevolgen in Congo tot op vandaag nazinderen. Want zijn heerschappij, die decennialang gestut werd door het Westen, ligt aan de basis van de crisis die Congo al bijna dertig jaar in zijn greep houdt, en die door de Verenigde Naties als ‘de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ wordt beschouwd.

Mobutu’s game is een 4-delige documentaire van Wendy Bashi, Guillaume Graux en Joost Vandensande voor Panenka, in coproductie met VRT Canvas, RTBF, Les Films de la Passerelle en Proximus.

Vanaf 14 januari 2025, om 21.20 uur

Een greep uit het overige aanbod:

Arsène Wenger: Invincible

Toen hij in 1996 in Londen arriveerde als nieuwe manager van Club Arsenal, was Arsène Wenger daar een nobele onbekende. Zijn aanstelling veroorzaakte een golf van scepticisme en kritiek bij de media en het publiek. In de laatste 22 jaar veranderde Wenger niet enkel Arsenal, maar ook de geschiedenis van het Engelse voetbal. Hij werd Arsenals bekendste en succesvolste manager met een sportieve en culturele nalatenschap als geen ander. (Maandag 13 januari)

A new kind of wilderness

Op een afgezonderde idyllische boerderij in de bossen van Noorwegen leeft de familie ​ Payne ​ wild, vrij en zelfvoorzienend. Maria en Nik geven hun vier kinderen thuisonderwijs en streven ernaar om met een hecht gezin in harmonie met de natuur te leven. Een tragische gebeurtenis maakt echter een abrupt einde aan hun idyllische wereld en forceert het gezin op een nieuw pad richting de moderne maatschappij.

A new kind of wilderness is een intiem en warm portret over liefde, het leven en opgroeien, dat tevens een ode is aan de adembenemende Noorse natuur. Winnaar van Sundance Film Festival 2024. (Dinsdag 14 januari)

Soundtrack to a coup d’ état

1961. De Belgische en de Amerikaanse regering slaan de handen in elkaar om hun macht in Congo te behouden. In de nasleep van de moord op Patrice Lumumba zet de CIA jazz-artiesten in als afleidingsmanoeuvre voor de westerse inmenging in de post-koloniale Afrikaanse politiek. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog raken jazz en dekolonisatie zo onlosmakelijk verbonden. Deze productie van de Vlaamse regisseur Johan Grimonprez (coproductie met VRT) ​ kreeg de Special Jury Award Cinematic Innovation op Sundance 2024, werd gekozen tot Beste Belgische documentaire op Docville 2024 en genomineerd voor de European Film Awards. (woensdag 22 januari)

Under the surface

Deze coproductie met VRT Canvas is een documentaire van Guido Verelst over zijn nicht Anne. Anne is 33 en droomt ervan om als zeemeermin onderwater te leven. Ze heeft ASS en een visuele beperking. Onderwater is ze vrij en gelukkig, ontdaan van de drukte en het lawaai van het dagelijks leven. Boven water is het echter minder simpel voor haar om zelfstandig te leven. Langzaamaan bouwt ze toch haar leven op, samen met haar vriend - die verdacht veel weg heeft van Prins Erik in De Kleine Zeemeermin. Regisseur Guido Verelst filmde gedurende meer dan drie jaar zijn nicht Anne, die zelf ook een videodagboek bijhield. (Woensdag 29 januari)

SKY ECC: The Crime Messenger

De documentaire toont hoe de Messenger App Sky ECC, die als de veiligste ter wereld gold, door Europol gehackt werd. De app bleek ook bij criminelen zeer geliefd te zijn en handig voor communicatie rond cocaïnehandel, moordaanslagen en maffiapraktijken. (donderdag 23 januari)

Geen opmerkingen: