donderdag 26 februari 2009

Philips wil af van verwijderingsbijdrage


Greenpeace is blij met de aankondiging die Philips heeft gedaan om financiële verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen afgedankte apparaten. De elektronicagigant ondersteunt - net als zoals Sony, Nokia en andere bedrijven - dat producenten gestimuleerd moeten worden schoner te produceren: zij moeten zelf betalen voor inzameling en recycling van hun eigen apparaten. Het bedrijf wil af van de verwijderingsbijdrage die door de consument betaald wordt. Met die bestaande regeling van de verwijderingsbijdrage worden producenten niet gestimuleerd om groenere apparaten te maken.
Al in 2007 vroeg Greenpeace aan Philips om te stoppen met de actieve lobby tegen de individuele financiële verantwoordelijkheid van elektronicaproducenten. Zij horen immers zelf verantwoordelijkheid te dragen voor het tegengaan van hun vervuilende producten. Na verschillende acties van Greenpeace in Nederland, India, Denemarken, Rusland, Italië en Duitsland en 33.000 e-mails wereldwijd, besloot Philips om aan deze oproep gehoor te geven.
Greenpeace voert al een aantal jaren campagne voor een groenere elektronica-industrie. Elektronicaproducenten moeten financiële verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen afgedankte apparaten. Ze dienen ervoor te zorgen dat deze wereldwijd ingezameld en goed verwerkt worden. Ook wil Greenpeace dat de producenten giftige stoffen uitbannen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Philips is met deze stap op de goede weg, zegt Greenpeace.

Geen opmerkingen: