Sinds 1 januari en nog tot tot 30 juni 2024 neemt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (de 'Raad') waar. In dat kader maakte Lieve Blancquaert vijf maanden lang een roadtrip door Europa. Ze was erbij toen op 9 november 1989 de Berlijnse Muur viel. De euforie van die dag maakte van haar een overtuigde Europeaan.
Een kleine 35 jaar later – en 1 jaar vóór de Europese verkiezingen – trekt ze samen met haar assistente en goeie vriendin Marij op roadtrip door ons continent, ter voorbereiding van een expo en een boek. Overal waar ze komt, ontmoet ze mensen, legt ze hen vast op beeld, en polst ze naar hun gevoelens en overtuigingen in actuele kwesties die haar nauw aan het hart liggen. Samen reizen ze door de 27 lidstaten van de Europese Unie en doorkruisen ze ook het Verenigd Koninkrijk: 33.000 kilometer om op heel persoonlijke manier te polsen naar de uitdagingen van het Europa dat zij – en wij – nalaten aan onze kinderen.
Eerste halte is Berlijn, waar het Europese verhaal voor Lieve in ’89 echt begon. Ze praten er met gewone Berlijners over de voor- en nadelen die de eenmaking van Europa hen heeft gebracht. Vervolgens reizen ze naar Polen om na te gaan of de westerse invloeden er voor meer eenheid of net voor meer verdeeldheid hebben gezorgd in de samenleving.
Ze reizen door de Tsjechische bossen – of wat daarvan overblijft. Ze krijgen de security van één van de grootste bruinkoolmijnen van Polen achter zich aan, en worden in de Italiaanse Dolomieten overweldigd door de kracht van één van Europa’s mooiste gletsjers. Op weg naar het Zuiden praten ze met migranten en met mensen die hun nek voor hen uitsteken. Ze verkennen een gevaarlijke migratieroute door de bergen, en ontdekken plekken waarvan ze niet vermoedden dat ze bestonden in Europa. Ze maken ook de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk om te polsen hoe het vier jaar na de Brexit met dat land is gesteld. In het noorden van Europa gaan ze na waarom de Scandinaviërs zo gelukkig zijn en ontdekken er de kracht van gelijkheid. In de Baltische staten duiken ze onder in een vrijwillig vrouwenleger, maken er kennis met de Baltische nationale trots, en stuiten er op de nieuwe Muur van Europa.
Deze unieke reis mondt uit in een aaneenschakeling van warme ontmoetingen met mensen van uiteenlopende afkomst en pluimage. Op die manier wordt de reeks ook een eigenzinnige weerspiegeling van het bonte mozaïek dat wordt gevormd door de veelkleurige en veelstemmige Europese bevolking.
Wij zijn Europa vanaf dinsdag 5 maart om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX
Geen opmerkingen:
Een reactie posten