Als gast van de koning en koningin tijdens de uitblinkerslunch raakt Yvette van Boven nieuwsgierig. Wie zijn er verantwoordelijk voor al dit soort ontvangsten? Hoe gaat het er in de keukens aan toe? Hoe wordt bepaald wat er geserveerd wordt? Het antwoord op deze vragen krijgt zij bij het Departement Hofmaarschalk van de Dienst Koninklijk Huis.
Yvette kijkt als 'stagiaire' mee, steekt de handen uit de mouwen en leert de medewerkers, die vorm geven aan elk koninklijk onthaal aan het hof, goed kennen. Ze leert alles over de tradities en gebruiken, livreien van de lakeien, majestueuze boeketten, koninklijk tafeldekken en serveren vanaf schaal. Als kers op de koninklijke taart mag ze aan het einde van haar stage meehelpen bij een imposant staatsbanket.
Jaarlijks vinden er meer dan 200 ontvangsten plaats op Paleis Noordeinde, het Koninklijk Paleis Amsterdam en Paleis Huis ten Bosch. Van staatsbanketten tot uitblinkerslunches, van hartige hapjes bij de Appeltjes van Oranje tot madeleines bij de koffie met Europarlementariërs. Alles wat geserveerd wordt, komt uit de keukens van het hof. Met elkaar eten is een goede manier om een brug te slaan tussen mensen, culturen en landen. Dit speelt dan ook al eeuwenlang een belangrijke rol in de verbindende functie die het Koninklijk Huis heeft in Nederland.
Oranje van Boven - de keukens van de koning
Zaterdag 23 november om 19.15 uur bij AVROTROS op NPO 2
Geen opmerkingen:
Een reactie posten