Aan de vooravond van carnaval keert Carnavalshart terug met vijf afleveringen vol vrolijke en hartverwarmende verhalen. In samenwerking met de regionale omroepen L1 en Omroep Brabant vertelt KRO-NCRV wat het katholieke feest vandaag de dag voor mensen betekent. Het is een feest van verbinding waar de lagen van de maatschappij wegvallen en iedereen samenkomt in voor- en tegenspoed. Van Rob Janssen, de DJ van NPO 3FM bekend als Lamme Frans, tot Emile Roemer, voormalig SP-voorman en nu gouverneur van Limburg. Daarnaast wordt het verhaal verteld van een vader die, na het verlies van zijn twee zonen, door de gemeenschap wordt omarmd en gesteund als prins van Beek en Donk. Carnavalshart is te zien van 24 tot en met 28 februari bij KRO-NCRV op NPO 2 om 18.30 uur.
Tijdens de nieuwe reeks van Carnavalshart zien we opnieuw enkele bekende gezichten. Rob Janssen, de DJ van 3FM's Vrijdagmiddag Vuurwerkshow, is al elf jaar succesvol als Lamme Frans met hits zoals Wakker met een biertje en Handjes handjes bloemetjesgordijn. Emile Roemer, die zijn jeugd doorbracht met carnaval in Boxmeer, viert nu als gouverneur van Limburg het feest mee. En Lex Uiting, hij was de hoofdpersoon in de documentaire Nao ’t Zuuje, waarin hij gevolgd werd als prins van Venlo. Lex schreef zelf de titelsong van de documentaire, een nummer dat inmiddels een vaste plek heeft veroverd in de Top 2000 en in Limburg door iedereen luidkeels wordt meegezongen. Begin 2025 staat Lex samen met het Metropole Orkest in Limburgse theaters, waar Nao ’t Zuuje het hoogtepunt van de avond zal zijn.
Keulen, de carnavalshoofdstad van het Rijnland, lag na de Tweede Wereldoorlog volkomen in puin. Alleen de Dom stond nog overeind. Terwijl een begin werd gemaakt met de wederopbouw kwam ook het carnavalsleven weer voorzichtig op gang. Al in 1949 trok een grote delegatie van De Marotte, de grootste carnavalsvereniging van Sittard, naar Keulen om samen met de voormalige bezetter het feest te vieren. Een gedurfde actie die door de Duitsers zeer werd gewaardeerd. Nu, 75 jaar later, zijn de Duitsers eregast op een groot feest in Sittard en is er in Keulen een speciale herdenkingsplaat gemaakt.
Zes jaar geleden zou Arian de Groot prins van Beek en Donk worden, met zijn vrouw Marieke als prinses. Alleen kort voor de bekendmaking overleed hun zoon Daan, die bijna 11 jaar oud was, aan kanker. Tijdens de afscheidsdienst maakte Arian bekend dat hij geen prins kon zijn, omdat dit feest bedoeld was om met het hele gezin te vieren. Drie jaar later overleed ook Teun, de jongere broer van Daan, aan kanker. Dit jaar heeft Arian toch besloten om 'ja' te zeggen en wordt hij prins, met Marieke als zijn prinses. Dit besluit wordt warm gedragen door de hele gemeente.
Willem Hartmans is een toegewijde katholiek, die als acoliet en lector actief is in de kerk. Daarnaast is hij een bekende figuur in de Bredase carnavalswereld, waar hij schittert als Prins Carnaval van het Amphia Ziekenhuis, zijn oude werkplek op de OK. We volgen Willem, alias prins Amphor, tijdens zijn bezoek aan de nierdialyseafdeling.
Carnavalshart is van maandag 24 februari tot en met vrijdag 28 februari bij KRO-NCRV op NPO 2 om 18.30 uur. Net als voorgaande jaren wordt Carnavalshart gemaakt in samenwerking met de regionale omroepen L1 en Omroep Brabant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten