maandag 2 september 2024

VRT Canvas najaar 2024

Ook dit najaar daagt VRT Canvas de kijker uit. Zo gaat Otto-Jan Ham met een objectieve en open geest op zoek naar de waarheid rond legale en illegale roesmiddelen in Drugs dus. Jan Leyers duikt in de woelige geschiedenis van Duitsland met een open blik voor het allermooiste en allerlelijkste in Jan Leyers bij de Duitsers. Verder is er Het Vaticaan, de staat van de Kerk, waarin de tweeduizend jaar oude en wereldwijde organisatie van binnenuit wordt getoond, met de focus op de grootste uitdagingen voor de Kerk in de 21ste eeuw. In IS vandaag? trekt Rudi Vranckx naar Syrië en Irak om de opkomst en val van de Islamitische Staat te onderzoeken.

VRT Canvas biedt in Terzake en De afspraak dagelijkse diepgravende duiding bij de actualiteit in binnen- en buitenland, en biedt context en perspectief bij complexe thema’s. Vanaf einde september richten de duidingsprogramma’s hun pijlen op de gemeenteraadsverkiezingen, gepland op zondag 13 oktober.

VRT Canvas brengt ook dit najaar programma’s die aanzetten tot debat en die mensen in beweging zetten. In Voorgoed verpest? onderzoekt cameraman Kristiaan Grauwels de invloed die pesten op zijn leven heeft gehad. In Waarom wachten gaan bekende ouders of kinderen het lang uitgestelde gesprek met hun naaste aan in hartverwarmende dialogen. Het ‘allerschoonste’ van de mens zie je ook in Willy’s boot. Daarin gaat Joris Hessels op zoek naar vrijwilligers om de zeilboot van dorpsgenoot Willy opnieuw zeevaardig te maken.

VRT Canvas is niet vies van scherpe humor en een stevige portie zelfrelativering. In 20 jaar Het eiland komen de makers van de legendarische reeks terug samen voor een reünie-special boordevol herinneringen. Op vrijdagavond maken toonaangevende comedians het mooie weer en uiteraard draait ook de immer sympathieke Ella de actualiteit door haar vlijmscherpe molen in De ideale wereld.

Daarnaast biedt VRT Canvas een zorgvuldige selectie van de beste en strafste aankoop. Mammals, opnieuw een meesterwerk van Sir David Attenborough, toont hoe zoogdieren de aarde hebben veroverd. Enemy in the woods vertelt met een ooggetuigenverslag hoe gruwelijk de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verloopt. In aanloop van de verkiezingen in de USA in november brengt VRT Canvas de beste documentaires over de kiesstrijd. Verder is er opnieuw topfictie met onder meer Billy the kid, The tourist en My brilliant friend.

Geen opmerkingen: